tisdag 28 februari 2012

I brist på fiske får man planera fiske...

Det verkar som om isen nere vid min brygga snart är ett minne blott om väderprognosen står sig, men än så länge sätter den käppar i hjulet.

Blir till att planera lite fiske istället. Bornholm Trolling Masters är redan spikad, kanske blir det CWC Laxcup också (båda tävlingarna kräver ju förutom tävlingsdagarna ett par dagars infiskning och trimmande av besättningen). Sedan måste ju minst en vecka läggas för trolling efter vandrare...sedan två veckor i norge efter flundra någon gång i juli-september. Sedan kommer ju gäddfisket igång på hemmaplan under våren, innan det är dags att fördjupa sig i göstrollingen på mälaren. Och häromdagen damp det ner en inbjudan till att fiska lite fluga uppe i norrland från morbror som jobbar i Kiruna för tillfället...och tar man sig dit upp måste man ju både testa det lättare fisket och lite fiske efter lax i Laino...minst en vecka alltså. Höll på att glömma! Vårfisket efter havsöring på gotland med Patron Sandblom är ju ett måste det också.

Känns spontant som jag börjar hitta ett bra upplägg, nu skall det bara förankras på hemmaplan.

torsdag 16 februari 2012

Kort fiskepass på Gotland



Förra helgen blev det en tur med familjen till Visby för att hälsa på gamla vänner.

Fiskespöt åkte givetvis med, men det blev bara en timmas fiske i närheten av Visby. Kändes bra men det blev ingen öring...borde fiskat fluga istället i det kalla vattnet, men hade bara ett par tyngre drag som jag inte kunde fiska särskilt sakta utan att gå fast i botten. Skönt att få blöta vadarna i alla fall, var ett tag sedan.

Får bli en tur till ön utan i familjen i vår och våldgästning hos Patron Sandblom för lite mer seriöst fiske (som för övrigt tog bilden ovan). Är dessutom skyldig honom en finmiddag på någon av Visbys mer fashionabla krogar efter att han recondade min bil medans vi var nere på ön.

Tips: Om du är letar efter en bra dragbil hittar du sveriges bästa handlare på www.visbil.se

måndag 6 februari 2012

Glömda maren en flopp, men det ordnade sig till slut

Vaknade med grymt halsont (vilket jag anade skulle komma redan igår), men då ismetet och destinationen var planerat sedan länge var det bara att bita ihop.

Pulsade en halv kilometer i djupsnö dragandes pulkan innan jag kom till maren, nu kunde det bara bli bra. -10 grader men inte ett moln på himlen. Svettig och varm som fan.

Hade scoutat stället innan så planen var att fiska ett par spön grunt, ett spö i branten mot det djupa och ett spö mitt i djuphålan. Borrade första hålet grunt och vattnet stank...inte ett ställe jag skulle välja att övervintra på om jag var gädda. Likadant på de övriga hålen...Bara att inte gilla läget och komma på en ny plan...typ ta fram murikan och äta...vilket jag gjorde och riggade med ved ända tills jag kom på att tändstickorna låg kvar hemma...kommer inte ihåg när jag grät sist men det var nära idag.

Bara att plocka upp och omgruppera, vädret var för bra för att ge upp och de friska minusgraderna gjorde underverk för halsen. Åkte till en mar jag vet håller djup på 12m, och där luktade vattnet gott. Nu började jag få feber men då jag gjort ett stopp hemmavid vid omgrupperingen kunde jag iaf tända murikan och äta. Mitt i maten small det på en vippa och upp kom en gädda på uppskattningsvis 6-7kg, den största jag lyckats lura från isen (och den största jag fått i skärgården i år). Med tanke på det kalla vädret så fick den vända efter avkrokning i hålet.

Satt i feberkoma i ytterligare en och halv timma utan något fäll innan jag insåg att det är nog inomhus man bör vara med halsfluss och feber.

Isfiske i all ära men jag trivs nog bättre fiskandes från en båt vår sommar höst.